Programma

 

Startblok in Gouda

De gemeente Gouda heeft de wijk Plaswijck (met postcode 2804) als startblok aangewezen bij de energie- en warmtetransitie in Gouda. Doel is het zoveel mogelijk CO2 en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Energiecoöperatie WijkEnergie2804 participeert bij de planvorming en uitvoering om de wijk- en bewonersbelangen zo goed mogelijk te behartigen.

 

Programma Verduurzaming Albrechtsveld

Daarnaast heeft Energiecoöperatie WijkEnergie2804 in september 2023 een eigen verduurzamingsplan opgesteld. Dit is het ‘Programma Verduurzaming Woningen’. Een belangrijk speerpunt van dit Programma is een gerichte en verantwoorde verduurzaming van de woningen in deze wijk én een heldere, objectieve en realistische informatievoorziening hierover aan wijkbewoners / woningeigenaren.

Uit vele onderzoeken blijkt dat woningeigenaren behoefte hebben aan een onafhankelijk, objectief advies om de eigen woning te verduurzamen, vooral aan een specifiek op hun woningtype gericht stappenplan. Waar moet ik beginnen, wie kan ik vertrouwen, wat is betaalbaar en wat is effectief. Veel adviezen zijn echter niet eenduidig, productgedreven of tegenstrijdig.

De basis is dus dat de isolatiemaatregelen én installatietechnische maatregelen zijn gebaseerd op onafhankelijk en deskundig advies. Ze zijn ook bedoeld voor specifieke woningblokken, met dezelfde bouwkarakteristieken.

Tegelijk beschrijft het programma de zoektocht naar nieuwe, duurzame warmtebronnen en naar kosteneffectieve mogelijkheden voor energie- en warmteopslag in en voor de wijk (WKO).

 

Contingentenaanpak

Gekozen is daarom voor  de contingentenaanpak van het TNO. Kern hiervan is dat woningen uit dezelfde bouwjaren en/of in eenzelfde woonblok vaak overeenkomstige bouwkenmerken hebben en daarom vaak dezelfde verduurzamingsmaatregelen kennen. Hiertoe zijn in de Mammoet referentiewoningen gekozen, die karakteristiek zijn voor een specifiek woningblok. Voor deze referentiewoningen zijn opgesteld 1) een analyse van het energie, elektra en waterverbruik, 2) een uitgebreide warmtebeeld rapportage, 3) een energielabel-plus / bouwkundig onderzoek en 4) een warmteverliesberekening.

Deze onderzoeken en analyses zijn uitgevoerd door ervaren en objectieve deskundigen. Doel en resultaat van hun onderzoeken is om de gemiddelde energie en warmtevraag te bepalen, inclusief de piekmomenten, om de ‘energie- en isolatie’ kwaliteit van de woningen te meten, om te adviseren welke isolatie-maatregelen het meeste effectief zijn voor de buitenschil van de woning en welke installatie-technische aanpassingen in de woning zinvol zijn.

 

Menukaarten met inzicht en objectieve informatie over verduurzaming van de eigen woning

Met deze uitkomsten, analyses en berekeningen worden zogenaamde Menukaarten opgesteld. Per woningblok komt er een handzaam én objectief overzicht van de de verduurzamingsmaatregelen die het meest geschikt zijn. Aangegeven is ook per maatregel (bouwkundig en installatietechnisch) wat de kosten zijn, wat het oplevert, welke bedrijven geselecteerd zijn voor de offertetrajecten en welke adviestrajecten op maat beschikbaar zijn.

 

Keuze voor het Albrechtsveld

Dit ‘Programma Verduurzaming Woningen’ richt zich onder andere ook op het Albrechtsveld, een kleine buurt in de wijk Plaswijck. De reden is dat hier sprake is van een hoge en gevarieerde bebouwingsdichtheid. Qua ruimtelijke ordening zijn er nog mogelijkheden. Belangrijk is ook dat de bewonersbetrokkenheid hier gemiddeld hoger is. De Bewonersgroep Albrechtsveld is bij het Programma vanzelfsprekend nauw betrokken.

 

Brede onderzoeken naar individueel en collectief verduurzamingsspoor

Het Programma omvat tevens een onderzoek naar een mini-thermisch net: een collectieve en duurzame warmtevoorziening voor de wijk. Dit onderzoek zal een vervolg worden op het onderzoek van de gemeente Gouda naar een duurzame warmtebron voor Plaswijck-Kern.

Daarnaast komen er gerichte onderzoeken naar de opslag van energie- en warmte in en voor het Albrechtsveld. De opslag en beschikbaarheid van energie en warmte (en koeling) over een etmaal (dag en nacht) en over een jaar (seizoenen) wordt steeds belangrijker. Het kan tevens voor bewoners/woningeigenaren belangrijke kostenvoordelen betekenen.

Met deze aanpak werkt het Programma Verduurzaming Woningen dus zowel aan een individueel verduurzamingsspoor als aan een collectief verduurzamingsspoor.