Gerdien de Vries: het ‘gedoe’ van je woning verduurzamen

 

 

 

 

Uitstelgedrag vanwege kosten en ‘het gedoe’

Een goed artikel (https://www.ad.nl/wonen/dit-is-voor-veel-mensen-de-grootste-hindernis-bij-verduurzamen-van-woning-en-het-is-niet-geld~a1e1aa64d/) en precies wat wij ook vaak horen van bewoners. Want waarom komen woningeigenaren niet toe aan isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie? Heel vaak vanwege de kosten. Maar vooral ook vanwege het ‘uitzoek gedoe’. Allen al die verschillende adviezen die je krijgt. Dan nog mogelijke subsidies uitzoeken én aanvragen. En dan moet je bij dakisolatie óók nog je zolder opruimen. “Dat doe ik wel als ik tijd heb”. Dus meestal nooit.

Veel uitzoeken, veel mogelijkheden, veel (verschillende ) adviezen

Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries legt uit over het verschil tussen denken en doen. De meeste mensen willen best hun huis verduurzamen. Maar het gedoe zoals het uitzoekwerk, de vele verschillende mogelijkheden én de verschillende adviezen zorgt voor uitstelgedrag.

Begin met kleine stapjes

Haar advies is om in ieder geval met kleine stapjes te beginnen. Dat werkt psychologisch ook beter. Dus je huis verduurzamen in kleine stapjes is ook goed.

Combinatie van factoren

Maar zij vindt dat wetgeving en normering óók nodig zijn om veranderingen te bereiken. Het is volgens haar een combinatie van factoren die gedragsverandering echt in gang zet. Dus de overheid moet inzetten op een combinatie van informatie, wetgeving, prijs (subsidies) en normbesef. Vergelijk het met roken, zegt ze, dat is tegenwoordig ook niet meer sociaal geaccepteerd. Die maatschappelijke verandering heeft ook een tijd geduurd en heeft ook verschillende oorzaken gehad.

Meer informatie

Meer informatie over Gerdien de Vries is te lezen op en op https://www.tudelft.nl/tbm/over-de-faculteit/afdelingen/multi-actor-systems/people/associate-professors/dr-g-gerdien-de-vries?0%5BL%5D=&cHash=dfd0121fdd0e4cff8a0dfb4edfb25881