Nieuws

 

 

Bewonersbijeenkomst energietransitie 13 juni 2024

 

Veel belangstelling voor bijeenkomst energie- en warmtetransitie Plaswijck

Onder zeer grote belangstelling heeft energiecoöperatie WijkEnergie2804 een informatiebijeenkomst gehouden over de energie- en warmtetransitie. De bijeenkomst was voor bewoners uit Plaswijck (postcode 2804). Deze wijk is voor de gemeente Gouda startblok voor de energietransitie. Zo heeft de gemeente in deze wijk een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van een warmtenet. De uitkomsten zijn nog niet definitief, maar het lijkt er op dat een warmtenet voorlopig niet haalbaar lijkt.

Voor bewoners die willen isoleren was er goed nieuws. Er is een nieuwe en snelle natuurvriendelijke methode toegestaan om te onderzoeken of er beschermde natuursoorten in gevel en dak zijn. Er komt nog uitgebreide informatie over deze methode.

Ook was er goed nieuws over de netcongestie op het stroomnet. Dat is in Nederland een groot probleem, maar voor woningeigenaren in Gouda lijkt het te gaan meevallen. Stedin is druk bezig met het vergroten van de capaciteit van het stroomnet in de regio.

Verder presenteerde energiecoöperatie WijkEnergie2804 zelf haar eerste Menukaarten. Dat zijn handzame overzichten van de meest voorkomende isolatiemaatregelen voor woningeigenaren. Hierbij is vooral belangrijk dat er objectieve informatie in staat en dat het is gemaakt voor specifieke woningblokken. Ook zijn de eerste collectieve wijkacties gepland.

Vooral de presentatie over een onderzoek naar een buurtbatterij in de wijk Plaswijck kon op veel belangstelling rekenen. Er waren tal van vragen. Duidelijk werd dat een buurtbatterij een interessante optie kan zijn, maar dat er eerst veel vooronderzoek nodig is.

Na afloop werd er er nog lang nagepraat. Het verslag komt binnenkort beschikbaar op www.wijkenergie2804.nl.

 

 

Er was zoveel belangstelling, dat alleen bewoners die zich hebben aangemeld én een deelnamenummer hebben ontvangen vanavond aanwezig kunnen zijn. Aanmelden is dus helaas niet meer mogelijk. Wel zal er een verslag over deze informatiebijeenkomst worden gepubliceerd.

 

Geachte mede wijkbewoner,

Er zijn veel ontwikkelingen in de energie- en warmtetransitie, zowel landelijk als in Gouda en in onze wijk. Graag nodigen wij u daarom uit voor een informatiebijeenkomst op donderdag-avond 13 juni as.. Er komen verschillende onderwerpen en ontwikkelingen aan bod. Aanwezig is ook de gemeente Gouda. De bijeenkomst is speciaal voor de actieve bewonersgroepen in de wijk, maar elke geïnteresseerde wijkbewoner uit postcode 2804 is welkom. Wel is aanmelding nodig, vanwege de beperkte ruimte. U kunt zich al aanmelden via onderstaand formulier. Na afloop is er een informeel samenzijn met een hapje en een drankje.

Er komt nog informatie over de locatie en over het definitieve programma.

Graag tot ziens, met vriendelijke groet,
Energiecoöperatie WijkEnergie2804
Postbus 2103
2800 BG Gouda
06 239 56 999

 

 

 

 

 


 

Bijeenkomst Albrechtsveld

Wijkbewoners van het Albrechtsveld ontvangen een dezer dagen een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over de verduurzaming van hun woningen. Onder andere worden de uitkomsten van de eerste bewonersenquête gepresenteerd, zo ook krijgen bewoners een inkijk in de concept Menukaart Albrechtsveld. Alle Albrechtsvelders welkom!

 


 

Bewonersenquête Mammoet over ervaringen bedrijven

Op dit moment wordt een extra flyer bezorgd in Mammoet West. Belangrijke vraag is welke ervaringen woningeigenaren hebben met uitgevoerde duurzaamheidsmaatregelen en met bedrijven / installateurs. U kunt de formulieren in de bus doen bij de genoemde contactpersonen van uw woningblok. U kunt ook de enquête online invullen in het Mammoet portal.

 


 

Nieuwe ontwikkelingen energie- en warmtetransitie in de wijk

 

Op 5 oktober 2023 heeft energiecoöperatie WijkEnergie2804 (een zusterorganisatie van bewonersorganisatie/wijkteam Plaswijck) een informatiebijeenkomst gehouden over de energie- en warmtetransitie in de wijk.

Aanwezig waren ook wethouder Klijmij – van der Laan en de programmamanager energie- en warmetransitie van de gemeente Gouda.

Aanleiding waren

  • De gemeente Gouda heeft een nieuw energie- en warmtetransitieplan voor de wijk bekend gemaakt. In de presentatie leest u meer over dit ‘Haalbaarheidsonderzoek’. Dit onderzoek in Plaswijck-Kern naar een warmtenet zal begin volgend jaar gereed moeten zijn. Zoals bekend is onze wijk aangewezen als startblok bij de komende transitie.
  • Als energiecoöperatie hebben wij een verkenningsstudie opgesteld over hoe een wijk op een gedegen en verantwoorde wijze aardgasvrij dan wel CO2 neutraal kan worden. Over dit concept ‘Programma Verduurzaming Mammoet’ leest u meer in onderstaande presentatie.

De bijeenkomst was voor en met alle actieve buurtinitiatieven in de wijk, die op een of andere manier bezig zijn met de energie- en warmtetransitie.

 

Hierbij de presentaties, gecombineerd en ingekort:

Presentatie gemeente Gouda energie en warmtetransitie Plaswijck 5 oktober 2023

Presentaties WijkEnergie2804 energie en warmtetransitie 5 oktober 2023

 

Hieronder ook nog de september rapportage aan de gemeenteraad:

Bijpraten raad energie en warmtetransitie september 2023

Voortgangsrapportage energietransitie 27-6-2023

 

 


 

 

Duurzaamheidsmarkt 16 september St Jan

Op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Gouda weer een duurzame markt in de Sint-Janskerk.

De gemeente: “Verwonder je over alle mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Zo’n 40 organisaties staan klaar met veel praktische informatie. Altijd leuk voor de inspiratie m te verduurzamen, te vergroenen en huis en tuin te beschermen tegen klimaatverandering.”

Bovendien ontmoet u veel personen die actief zijn met de energie- en warmtetransitie. Energiecoöperatie WijkEnergie2804 staat er ook met een stand.

Graag tot ziens!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Informatiebijeenkomst verduurzaming voor VVE’s op donderdag 16 februari 2023

 

 

 

 

 

Ook VVE’s in Gouda en onze wijk (zoals de VVE Swadenburg, zie afbeelding) zijn steeds meer actief met verduurzamen van hun complexen. Verenigingen van Eigenaren willen onder andere graag zonnepanelen op de gemeenschappelijk beheerde daken.

Informatie over technische, juridische en financiële zaken is dan welkom. Op deze bijeenkomst geven deskundigen informatie over ervaringen en aanpak bij VVE’s. Energiecoöperatie WijkEnergie 2804 is mede gastheer van deze informatiebijeenkomst.

Spreker is onder andere Yke Rippen, hij werkte 5 jaar bij een zonnepaneleninstallateur en heeft veel ervaring met VVE’s. Hij is partner bij STEEDS, dat opereert op het snijvlak van de bouwkunde en verduurzaming. Het proces om de besluitvorming, de offertes, de financiering, de subsidie én de uitvoering aan elkaar te koppelen is hun specialisme. Hij behandelt de vraag: hoe kunnen we ons dak gebruiken voor zonnepanelen, voor collectieve stroom, maar ook voor eigen gebruik?

Broos de Groot heeft zijn sporen verdiend in energie coöperaties in Bodegraven-Reeuwijk en vertelt hoe het recentelijk gelukt is om 80 zonnepanelen te plaatsen op het appartementengebouw waarin hij woont.

Evert Hasselaar is energiecoach en heeft contacten verzameld van VVE’s die meer willen weten over zon op dak. Ook energiecoöperaties, energiecoaches en de gemeente Gouda zullen vertegenwoordigd zijn.

De locatie is wijkcentrum VanNoord, Lekkenburg 1, naast winkelcentrum Bloemendaal. De aanvang is 19.30 uur.

Nog niet aangemeld? Dat kan via  everthasselaar@xs4all.nl.