Nieuws

 

 

Nieuwe ontwikkelingen energie- en warmtetransitie in de wijk

 

Op 5 oktober 2023 heeft energiecoöperatie WijkEnergie2804 (een zusterorganisatie van bewonersorganisatie/wijkteam Plaswijck) een informatiebijeenkomst gehouden over de energie- en warmtetransitie in de wijk.

Aanwezig waren ook wethouder Klijmij – van der Laan en de programmamanager energie- en warmetransitie van de gemeente Gouda.

Aanleiding waren

  • De gemeente Gouda heeft een nieuw energie- en warmtetransitieplan voor de wijk bekend gemaakt. In de presentatie leest u meer over dit ‘Haalbaarheidsonderzoek’. Dit onderzoek in Plaswijck-Kern naar een warmtenet zal begin volgend jaar gereed moeten zijn. Zoals bekend is onze wijk aangewezen als startblok bij de komende transitie.
  • Als energiecoöperatie hebben wij een verkenningsstudie opgesteld over hoe een wijk op een gedegen en verantwoorde wijze aardgasvrij dan wel CO2 neutraal kan worden. Over dit concept ‘Programma Verduurzaming Mammoet’ leest u meer in onderstaande presentatie.

De bijeenkomst was voor en met alle actieve buurtinitiatieven in de wijk, die op een of andere manier bezig zijn met de energie- en warmtetransitie.

 

Hierbij de presentaties, gecombineerd en ingekort:

Presentatie gemeente Gouda energie en warmtetransitie Plaswijck 5 oktober 2023

Presentaties WijkEnergie2804 energie en warmtetransitie 5 oktober 2023

 

Hieronder ook nog de september rapportage aan de gemeenteraad:

Bijpraten raad energie en warmtetransitie september 2023

Voortgangsrapportage energietransitie 27-6-2023

 

 


 

 

Duurzaamheidsmarkt 16 september St Jan

Op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Gouda weer een duurzame markt in de Sint-Janskerk.

De gemeente: “Verwonder je over alle mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Zo’n 40 organisaties staan klaar met veel praktische informatie. Altijd leuk voor de inspiratie m te verduurzamen, te vergroenen en huis en tuin te beschermen tegen klimaatverandering.”

Bovendien ontmoet u veel personen die actief zijn met de energie- en warmtetransitie. Energiecoöperatie WijkEnergie2804 staat er ook met een stand.

Graag tot ziens!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Informatiebijeenkomst verduurzaming voor VVE’s op donderdag 16 februari 2023

 

 

 

 

 

Ook VVE’s in Gouda en onze wijk (zoals de VVE Swadenburg, zie afbeelding) zijn steeds meer actief met verduurzamen van hun complexen. Verenigingen van Eigenaren willen onder andere graag zonnepanelen op de gemeenschappelijk beheerde daken.

Informatie over technische, juridische en financiële zaken is dan welkom. Op deze bijeenkomst geven deskundigen informatie over ervaringen en aanpak bij VVE’s. Energiecoöperatie WijkEnergie 2804 is mede gastheer van deze informatiebijeenkomst.

Spreker is onder andere Yke Rippen, hij werkte 5 jaar bij een zonnepaneleninstallateur en heeft veel ervaring met VVE’s. Hij is partner bij STEEDS, dat opereert op het snijvlak van de bouwkunde en verduurzaming. Het proces om de besluitvorming, de offertes, de financiering, de subsidie én de uitvoering aan elkaar te koppelen is hun specialisme. Hij behandelt de vraag: hoe kunnen we ons dak gebruiken voor zonnepanelen, voor collectieve stroom, maar ook voor eigen gebruik?

Broos de Groot heeft zijn sporen verdiend in energie coöperaties in Bodegraven-Reeuwijk en vertelt hoe het recentelijk gelukt is om 80 zonnepanelen te plaatsen op het appartementengebouw waarin hij woont.

Evert Hasselaar is energiecoach en heeft contacten verzameld van VVE’s die meer willen weten over zon op dak. Ook energiecoöperaties, energiecoaches en de gemeente Gouda zullen vertegenwoordigd zijn.

De locatie is wijkcentrum VanNoord, Lekkenburg 1, naast winkelcentrum Bloemendaal. De aanvang is 19.30 uur.

Nog niet aangemeld? Dat kan via  everthasselaar@xs4all.nl.

 


 

Energie pubquiz op Valentijnsdag

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder het persbericht van het Energienetwerk:

Kom je ook jouw ENERGIEKE kennis delen? 

Op Valentijnsdag 14 februari 2023 gaan we een hartverwarmende Energie Pubquiz spelen in de Chocoladefabriek. 
Iedereen is welkom om spelenderwijs kennis te testen op het gebied van energie en algemene onderwerpen.
Op deze avond speel je in duo’s en maak je als team kans op leuke prijzen.

19.30 uur inloop en kennismaken
20.00 uur: welkom 
20.05 uur: start met inspirerend filmpje 
20.10 uur:  start van de quiz
20.40 uur: einde quiz en uitreiking prijzen
21.00 uur: borrel

 

 


 

Extra projectleider gemeente Danny van der Roest

 

 

 

 

 

 

Er is een extra projectleider aangesteld in Goud voor de energie- en warmtetransitie. Graag stelt hij zich aan u voor:

“Samen met mijn collega’s werk ik aan de opgave om Gouda in 2040 aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. Dit is een complexe opgave die veel invloed gaat hebben op de stad, uw wijk én uw woning. De gemeente zoekt naar een oplossing die haalbaar en betaalbaar is voor iedereen in Plaswijck maar dat kunnen wij niet alleen. Want er is helaas niet één oplossing die voor iedereen de beste is.

Daarom is het belangrijk dat wij als gemeente samenwerken met u, de bewoners(organisaties), VvE’s, ondernemers(verenigingen) en andere organisaties in Plaswijck. Ik snap goed dat dat er veel vragen en onzekerheden zijn. Tegelijkertijd zie ik ook veel enthousiasme en goede ideeën. Het is mijn taak om te luisteren naar al uw vragen, zorgen en wensen. Maar ook om alle goede ideeën en initiatieven vanuit de wijk te stimuleren en verder te brengen. Alleen door samen te werken en te luisteren naar elkaar komen we tot een goede oplossing voor Plaswijck.

Ik ben dus het ‘luisterend oor’ vanuit en de brug naar de gemeente. U mag mij dan ook altijd mailen of bellen met vragen of ideeën.

Hiervoor heb ik o.a. gewerkt bij RVO (team Duurzaam Bouwen) en heb ik mijn eigen adviesbureau gehad. Hier bekeek ik maatschappelijke vraagstukken vanuit het menselijke perspectief.

Samen met mijn vriendin Inge heb ik recent een woning uit 1924 gekocht. Hierbij heb ik ervaren wat het verduurzamen van een woning met zich meebrengt. Mijn vrije tijd vul ik vooral met vrienden en muziek (luisteren, maken en verzamelen).”