Wat
In mei 2024 werd dan eindelijk het Haalbaarheidsonderzoek afgerond naar een groot warmtenet voor Plaswijck kern. Zeg het gebied rond winkelcentrum Bloemendaal tot en met de Mammoet. Het hele traject werd pas in oktober 2023 gestart, veel later dan gepland. Dat had mede te maken met het snelle vertrek van de projectleider voor onze wijk. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de technische, financiële, juridische en organisatorische aspecten van de oplossingen om een aardgasvrije wijk te maken.
Wie
Bij dit onderzoek waren betrokken de gemeente Gouda, beide woningcorporaties Mozaïek Wonen en Zorgpartners, Stedin, het winkelcentrum Bloemendaal en wij als burger energiecoöperatie. Onze insteek was te zorgen dat het onderzoek heldere conclusies zou opleveren, speciaal wat betreft de uiteindelijke totale kosten en opbrengsten voor de woningeigenaar/gebruiker.
Hoe
Onderzoeksbureau DWTM heeft onderzoek gedaan naar de kansrijkheid van een grootschalig warmtenet in verkenningsblok Plaswijck Kern. Er zijn met een rekenmodel verschillende scenario’s doorgerekend: een hoog temperatuur warmtenet dat wil zeggen van meer dan 70 graden, een warmtenet van 50 en van 70 graden, en een bronnnet (temperatuur die de bron van nature heeft). Onderzocht zijn onder andere ook de verschillende mogelijke warmtebronnen: bodemwarmte (ondiepe geothermie), water (aquathermie in combinatie met een WarmteKoudeOpslag) en lucht (collectieve lucht-water warmtepomp).
Conclusie
Belangrijkste conclusie: er is geen specifiek scenario dat zich op alle criteria positief van de andere scenario’s onderscheidt. Het rapport: “Dit wil onder andere zeggen dat de aanleg van een (hoge temperatuur) warmtenet nog steeds een variant is met nadelen (kosten, weinig draagvlak) en geen duidelijke voorkeur heeft boven individuele oplossingen (warmtepomp of klein collectief). Nu deze uitkomsten bekend zijn, rijst de vraag of grootschalige warmtenetten in het geheel genomen kansrijk zijn in Gouda.”
Ook bleek dat “De verschillen zijn erg klein en gevoelig voor aannames en uitgangspunten.”
Als aanbeveling zegt het rapport: “Het onderzoek leidt niet tot een specifiek scenario dat zich op alle criteria positief van de andere scenario’s onderscheidt. Om die reden zal het lastig zijn voor de gemeente Gouda om op basis van deze kleine verschillen een keuze te maken, aangezien dit afhankelijk is van hoe zwaar de verschillende criteria meewegen. Hoe zwaar de gemeente Gouda elk criterium laat meewegen zou, gezien elke bewoner de rol ‘meebeslisser’ in het proces heeft gekregen, ook afhankelijk moeten zijn van de weging die bewoners aan de verschillende criteria geven.”
Uitkomst
Dinsdag 18 juni heeft het college vervolgens een besluit genomen over de voortgang van de uitvoering van de warmtetransitie in Gouda. Het besluit is onder andere gebaseerd op bijgevoegde evaluatie van de Transitievisie Warmte (TVW) en op de uitkomsten van dit onderzoek naar een warmtenet in een deel van Plaswijck.
“Om te zorgen dat de gemeente in 2040 CO2 neutraal en aardgasvrij kan zijn heeft het college besloten:
- Geen grootschalig warmtenet aan te leggen in Plaswijck.
- Niet langer te focussen op grootschalige warmtenetten. Ook niet in andere delen van Gouda.
- Individuele oplossingen te stimuleren, te beginnen met isoleren en besparen.
- Inwoners die zelf het initiatief nemen voor een klein-collectieve warmteoplossing te blijven ondersteunen.”
Het officiële document
Tenslotte kunt het gehele rapport nalezen via onderstaande link: 2. Haalbaarheidsonderzoek Plaswijck-Kern-gecomprimeerd