Nieuws

Wat gebeurt er met de terugleverkosten van zonnestroom als de salderingsregeling wordt afgeschaft?

Er zijn vele website’s met informatie over de energie- en warmtetransitie. Slechts weinig website’s geven echter eerlijke en objectieve informatie. Wel betrouwbaar is de website van HIER.NU.

Graag verwijzen wij naar een interessant artikel over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

Een eigen samenvatting naar het artikel:

“Energiebedrijven brengen tegenwoordig kosten in rekening als je zonnestroom teruglevert aan het elektriciteitsnet: terugleverkosten. Maar wat kun je verwachten als de salderingsregeling wordt afgeschaft? HIER.NU verwacht dat na het afschaffen van salderen de energierekening van huishoudens met zonnepanelen een stuk eenvoudiger wordt. Energie die je opwekt (1) wordt dan niet meer verrekend met energie die je van het net afneemt (2). Je hebt dan nog het directe elektriciteitsverbruik van je zonnepanelen (3). Dit is gratis stroom, want je hebt je zonnestroom-installatie immers al betaald bij de aanschaf. Omdat je niet meer saldeert, ontvang je over álle zelfopgewekte stroom die je teruglevert een terugleververgoeding (7 cent per kWh). En daarnaast moet je – naar verwachting – de resterende onbalans- en profielkosten betalen die energiebedrijven door zonnepanelen maken (5 cent per kWh). De terugleverkosten en terugleververgoeding kun je nu met elkaar verrekenen. CE Delft en TNO rekenen in hun rapport met een terugleververgoeding van gemiddeld 7 cent en terugleverkosten van 5 cent (zie artikel). Zo komen wij uit op een terugleververgoeding van 2 cent per kWh. Dat klinkt wellicht als een lage opbrengst voor zonnestroom. Toch blijkt uit zowel de genoemde studie als uit onze eigen Zonnepanelen checker dat je zonnepanelen in de meeste gevallen ook zonder salderingsregeling nog steeds ruim binnen de levensduur terugverdient.

Het hele artikel leest u via deze link.

 

 


 

Provincie Zuid-Holland pleit voor warmtewet

De provincie Zuid-Holland publiceerde in oktober 2024 het volgende persbericht:

“De aanleg van warmtenetten loopt vertraging op: de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) gaat helpen om hier een nieuwe impuls aan te geven. “De warmtewet is een belangrijk element om de warmtetransitie voor elkaar te krijgen en om onze woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te verwarmen.” Dit zei gedeputeerde Berend Potjer tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de Wcw. Potjer voerde het woord namens de gezamenlijke provincies en gemeenten (Interprovinciaal overleg, IPO).

De gezamenlijke provincies (Interprovinciaal Overleg, IPO) en de gezamenlijke gemeenten (Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG) staan achter de Wet collectieve warmtevoorziening omdat die zorgt voor transparante en betrouwbare tarieven. Publieke belangen worden beter geborgd doordat warmtebedrijven voor meer dan de helft in publieke handen komen. Met zo’n meerderheidsbelang kunnen overheden ervoor zorgen dat warmtebedrijven ook op de lange termijn handelen in het publieke belang.

Geen monopolie
Cruciaal in de overstap naar het gebruik van warmtenetten is de betaalbaarheid voor de inwoner. Potjer: “We zien dat warmtenetten niet bij iedereen in een positief daglicht staan, maar we zien ook dat mensen niet negatief staan tegenover de techniek. Ze zijn vooral bevreesd dat ze straks vastzitten aan één commerciële aanbieder en niet meer kunnen wisselen. Als warmtenetten in publieke handen komen, staan mensen hier veel positiever tegenover.” In de Wcw staat dat overheden een meerderheidsbelang moeten krijgen in de warmtebedrijven van de toekomst.

De provincie Zuid-Holland heeft een bijzondere positie op het gebied van warmte: er zijn relatief veel geothermiebronnen (aardwarmte) en door de aanwezigheid van industrie in de haven is er ook relatief veel industriële restwarmte. Potjer: “Hoe langer we wachten, hoe meer inwoners kiezen voor individuele, elektrische alternatieven. In veel wijken zullen individuele oplossingen de maatschappij meer gaan kosten dan een collectieve warmte oplossing. Het is daarom belangrijk dat deze wet spoedig in werking treedt.”

 

Meer informatie kunt u nalezen via  LINK

 

 


Wijkplatform energietransitie juni 2024

Een druk bezochte en zeer informatieve bewonersbijeenkomst, zij het dat het wel warm was in de zaal …

Behandeld werden de uitkomsten van het onderzoek naar een groot warmtenet in en voor Plaswijck Kern (zie voor de uitkomst elders deze website), natuurvriendelijk isoleren is weer deels mogelijk, de nieuwe menukaarten, het gestarte onderzoek naar een buurtbatterij en netcongestie.

Van deze laatste presentatie een belangrijke dia: de gemeente liet weten dat Stedin had toegezegd druk bezig te zijn met uitbreiding van het net in de regio. Belangrijk was ook dat er voor woningen (burgers, woningeigenaren) waarschijnlijk geen negatieve consequenties zijn te verwachten. Die zullen zich meer voordoen bij (nieuwe) bedrijven en bedrijventerreinen. Bij alle berichten over de netcongestie in Nederland een positief bericht.

 

 

 

 

 

 

Na afloop was er zoals gebruikelijk bij WijkEnergie2804 weer alle gelegenheid om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen, met een hapje, een drankje en ….

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeente zoekt nieuwe projectleider energietransitie voor onze wijk

De gemeente Gouda heeft een vacature geplaatst voor een Projectleider Wijkaanpak Energietransitie.

Uit de vacaturetekst enkele passages:

“Voor de wijk Plaswijck in Gouda zoeken we een ervaren projectleider die samen met de buurt gaat toewerken naar een Wijkuitvoeringsplan. Er is inmiddels besloten dat er geen grootschalig warmtenet in deze wijk komt, maar daarmee is de wijk nog niet aardgasvrij. Aan jou de taak samen met de bewoners, woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren in de wijk afspraken te maken hoe de wijk dan wel aardgasvrij wordt. Na vaststelling van het wijkuitvoeringsplan door de gemeenteraad draag je zorg voor de uitvoering, met als eindresultaat dat Plaswijck de eerste aardgasvrije wijk wordt van Gouda.”

“In deze wijk ligt een groot winkelcentrum, een gezondheidscentrum, vastgoed van twee woningcorporaties en natuurlijk VVE’s en grondgebonden woningen. Daarnaast zijn er meerdere bewonersinitiatieven en een energiecoöperatie actief in deze wijk. Kortom, een diverse wijk wat betekent dat je als projectleider vlot moet kunnen schakelen tussen de belangen van assetmanagers met lange termijnplanningen, de wensen van de actieve bewoners en de zorgen van individuele huiseigenaren.”

“In deze baan ga je een wijk aardgasvrij maken. Het is de eerste keer dat we dit doen in Gouda, dus je moet wel van een uitdaging houden. Het is klaar met adviezen en onderzoeken. Je doel is duidelijk, de weg er naartoe bepaal je samen wijk.”

 

Ons commentaar:

  • Goed dat er een projectleider voor onze wijk (met postcode 2804) komt. Er zijn veel ontwikkelingen.
  • Er staat letterlijk dat Plaswijck de eerste wijk in Gouda is die aardgasvrij moet worden. De vraag is dan wel of er een wettelijk kader voor komt, wat het draagvlak in de wijk is en wat de financiële, juridische en economische gevolgen zijn voor wijk en wijkbewoner.
  • Dat er een WijkUitvoeringsPlan gemaakt gaat worden vinden wij positief. Een helder beeld van wat er moet en kan gebeuren -en wat niet- is altijd goed, zeker bij zo’n complex onderwerp als de energie- en warmtetransitie. Voor het opstellen van een wijkuitvoeringsplan wordt meestal gerekend met één tot twee jaar doorlooptijd. Een raadsbesluit hierover is dan ook niet eerder dan 2026 te verwachten.

 


 

Herziening focus gemeente Gouda

Dinsdag 18 juni heeft het college een besluit genomen over de voortgang van de uitvoering van de warmtetransitie in Gouda. Het besluit is onder andere gebaseerd op de uitkomst van de evaluatie van de Transitievisie Warmte (TVW) en op de uitkomst van het onderzoek naar een warmtenet in een deel van Plaswijck.

“Om te zorgen dat de gemeente in 2040 CO2 neutraal en aardgasvrij kan zijn heeft het college besloten:

  • Geen grootschalig warmtenet aan te leggen in Plaswijck.
  • Niet langer te focussen op grootschalige warmtenetten. Ook niet in andere delen van Gouda.
  • Individuele oplossingen te stimuleren, te beginnen met isoleren en besparen.
  • Inwoners die zelf het initiatief nemen voor een klein-collectieve warmteoplossing te blijven ondersteunen.”

Voor wie verder wil lezen, op het raadsinformatiesysteem zijn alle documenten beschikbaar: Gemeenteraadsvergadering 19 juni 2024

 

 


 

Uitkomst onderzoek warmtenet Plaswijck Kern

 

 

 

 

 

Wat

In mei 2024 werd dan eindelijk het Haalbaarheidsonderzoek afgerond naar een groot warmtenet voor Plaswijck kern. Zeg het gebied rond winkelcentrum Bloemendaal tot en met de Mammoet. Het hele traject werd pas in oktober 2023 gestart, veel later dan gepland. Dat had mede te maken met het snelle vertrek van de projectleider voor onze wijk. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de technische, financiële, juridische en organisatorische aspecten van de oplossingen om een aardgasvrije wijk te maken.

 

Wie

Bij dit onderzoek waren betrokken de gemeente Gouda, beide woningcorporaties Mozaïek Wonen en Zorgpartners, Stedin, het winkelcentrum Bloemendaal en wij als burger energiecoöperatie. Onze insteek was te zorgen dat het onderzoek heldere conclusies zou opleveren, speciaal wat betreft de uiteindelijke totale kosten en opbrengsten voor de woningeigenaar/gebruiker.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe

Onderzoeksbureau DWTM heeft onderzoek gedaan naar de kansrijkheid van een grootschalig warmtenet in verkenningsblok Plaswijck Kern. Er zijn met een rekenmodel verschillende scenario’s doorgerekend: een hoog temperatuur warmtenet dat wil zeggen van meer dan 70 graden, een warmtenet van 50 en van 70 graden, en een bronnnet (temperatuur die de bron van nature heeft). Onderzocht zijn onder andere ook de verschillende mogelijke warmtebronnen: bodemwarmte (ondiepe geothermie), water (aquathermie in combinatie met een WarmteKoudeOpslag) en lucht (collectieve lucht-water warmtepomp).

 

Conclusie

Belangrijkste conclusie: er is geen specifiek scenario dat zich op alle criteria positief van de andere scenario’s onderscheidt. Het rapport: “Dit wil onder andere zeggen dat de aanleg van een (hoge temperatuur) warmtenet nog steeds een variant is met nadelen (kosten, weinig draagvlak) en geen duidelijke voorkeur heeft boven individuele oplossingen (warmtepomp of klein collectief). Nu deze uitkomsten bekend zijn, rijst de vraag of grootschalige warmtenetten in het geheel genomen kansrijk zijn in Gouda.”

Ook bleek dat “De verschillen zijn erg klein en gevoelig voor aannames en uitgangspunten.”

Als aanbeveling zegt het rapport: “Het onderzoek leidt niet tot een specifiek scenario dat zich op alle criteria positief van de andere scenario’s onderscheidt. Om die reden zal het lastig zijn voor de gemeente Gouda om op basis van deze kleine verschillen een keuze te maken, aangezien dit afhankelijk is van hoe zwaar de verschillende criteria meewegen. Hoe zwaar de gemeente Gouda elk criterium laat meewegen zou, gezien elke bewoner de rol ‘meebeslisser’ in het proces heeft gekregen, ook afhankelijk moeten zijn van de weging die bewoners aan de verschillende criteria geven.”

 

 

 

 

 

 

Uitkomst

Dinsdag 18 juni heeft het college vervolgens een besluit genomen over de voortgang van de uitvoering van de warmtetransitie in Gouda. Het besluit is onder andere gebaseerd op bijgevoegde evaluatie van de Transitievisie Warmte (TVW) en op de uitkomsten van dit onderzoek naar een warmtenet in een deel van Plaswijck.

“Om te zorgen dat de gemeente in 2040 CO2 neutraal en aardgasvrij kan zijn heeft het college besloten:

  • Geen grootschalig warmtenet aan te leggen in Plaswijck.
  • Niet langer te focussen op grootschalige warmtenetten. Ook niet in andere delen van Gouda.
  • Individuele oplossingen te stimuleren, te beginnen met isoleren en besparen.
  • Inwoners die zelf het initiatief nemen voor een klein-collectieve warmteoplossing te blijven ondersteunen.”

 

Het officiële document

Tenslotte kunt het gehele rapport nalezen via onderstaande link: 2. Haalbaarheidsonderzoek Plaswijck-Kern-gecomprimeerd

 

 


Eerste evaluatie TransitieVisie Gouda

 

 

 

Tegelijk met de afronding van het onderzoek naar een groot warmtenet in Plaswijck Kern vond de eerste stadsbrede evaluatie plaats van de TransitieVisie Warmte. Deze was in 2021 vastgesteld.

In opdracht van de gemeente voerde onderzoeksbureau DWTM tussen december 2023 en april 2024 een evaluatie van de uitvoering van de TVW uit.

Het eindrapport: “Hoewel uit de evaluatie blijkt dat er veel gebeurt, dat er veel dingen goed gaan en dat de samenwerking met de stad goed verloopt, levert de evaluatie ook een aanzet tot de benodigde aanscherpingen in de uitvoering van de warmtetransitie. Zo wordt duidelijk dat de TVW weliswaar compleet is, maar niet concreet genoeg. Inwoners hebben behoefte aan duidelijkheid. Dat geeft de gemeente als regisseur nu nog niet voldoende.”

Kort samengevat, meer duidelijkheid, versnellen en intensiveren.

Via deze link kunt u het gehele rapport lezen:  1. Evaluatie Warmtetransitie Gouda-gecomprimeerd

 

 


 

Duurzaamheidsmarkt 2 november

 

Op zaterdag 2 november van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Gouda weer een duurzame markt in de Sint-Janskerk. U kunt hier informatie vinden over alle mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Er zijn zo’n veertig organisaties met tips om energie te besparen, te vergroenen, duurzame spullen te kopen en huis en tuin te beschermen tegen klimaatverandering. De toegang is gratis. Onze energiecoöperatie staat er ook.

 

 

 


 

Bewonersbijeenkomst energietransitie 13 juni 2024

Veel belangstelling voor bijeenkomst energie- en warmtetransitie Plaswijck

Onder zeer grote belangstelling heeft energiecoöperatie WijkEnergie2804 een informatiebijeenkomst gehouden over de energie- en warmtetransitie. De bijeenkomst was voor bewoners uit Plaswijck (postcode 2804). Deze wijk is voor de gemeente Gouda startblok voor de energietransitie. Zo heeft de gemeente in deze wijk een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van een warmtenet. De uitkomsten zijn nog niet definitief, maar het lijkt er op dat een warmtenet voorlopig niet haalbaar lijkt.

Voor bewoners die willen isoleren was er goed nieuws. Er is een nieuwe en snelle natuurvriendelijke methode toegestaan om te onderzoeken of er beschermde natuursoorten in gevel en dak zijn. Er komt nog uitgebreide informatie over deze methode.

Ook was er goed nieuws over de netcongestie op het stroomnet. Dat is in Nederland een groot probleem, maar voor woningeigenaren in Gouda lijkt het te gaan meevallen. Stedin is druk bezig met het vergroten van de capaciteit van het stroomnet in de regio.

Verder presenteerde energiecoöperatie WijkEnergie2804 zelf haar eerste Menukaarten. Dat zijn handzame overzichten van de meest voorkomende isolatiemaatregelen voor woningeigenaren. Hierbij is vooral belangrijk dat er objectieve informatie in staat en dat het is gemaakt voor specifieke woningblokken. Ook zijn de eerste collectieve wijkacties gepland.

Vooral de presentatie over een onderzoek naar een buurtbatterij in de wijk Plaswijck kon op veel belangstelling rekenen. Er waren tal van vragen. Duidelijk werd dat een buurtbatterij een interessante optie kan zijn, maar dat er eerst veel vooronderzoek nodig is.

Na afloop werd er er nog lang nagepraat. Het verslag komt binnenkort beschikbaar op deze website.

Er was zoveel belangstelling, dat alleen bewoners die zich hadden aangemeld én een deelnamenummer hadden ontvangen aanwezig konden zijn. Er zal een verslag over deze informatiebijeenkomst worden gepubliceerd.


 

Bewonersenquête Mammoet over ervaringen bedrijven

Op dit moment wordt een extra flyer bezorgd in Mammoet West. Belangrijke vraag is welke ervaringen woningeigenaren hebben met uitgevoerde duurzaamheidsmaatregelen en met bedrijven / installateurs. U kunt de formulieren in de bus doen bij de genoemde contactpersonen van uw woningblok. U kunt ook de enquête online invullen in het Mammoet portal.