Energielabel

Item Energielabels van uw woning en uw wijk

 

Energielabel verplicht bij verhuur of verkoop

Als u recent een huis heeft gekocht of gehuurd heeft u een rapport met een energielabel ontvangen. Dit is namelijk in de meeste gevallen verplicht bij een verkoop of verhuur van een woning.

 

Wat is een energielabel

Een energielabel laat met één letter zien hoe relatief energiezuinig een woning is. Van zeer zuinig namelijk A++++) tot zeer onzuinig (klasse G). Nuttige informatie, want hoe energiezuiniger een woning, hoe lager in beginsel de energierekening. Zo’n label zegt overigens niet alles, bijvoorbeeld als de eigenaar er op los stookt. Het grootste voordeel van een energielabel is wel dat iedereen het begrijpt: van A (heel goed), B, C, D , E, F tot G (heel slecht).

 

Relatie woningwaarde en energielabel

Volgens recente berichten waren woningen met een hoger label meer in trek en/of relatief meer waard. Reden zijn de torenhoge energieprijzen: de maandelijkse energierekening wordt dan een belangrijk aspect en een slechter label betekent in de regel extra kosten. Zoals iemand laatst zei die een oud huis met een slecht label had gekocht, ik ga naar een voorschot van € 1100 energiekosten per maand ….

 

Het beeld in Nederland

Volgens de Vereniging Eigen Huis heeft 55% van de woningen in Nederland een definitief label. 45% heeft een voorlopig label. Van de woningen die een definitief energielabel hebben is de verdeling als volgt:

  • A(+) 29%
  • B 17%
  • C 26%
  • D 12%
  • E 7%
  • F 4%
  • G 4%

 

Het beeld in onze wijk (postcode 2804)

Het beeld van postcodegebied 2804 wijkt in belangrijke mate af van het landelijk gemiddelde: er zijn veel minder woningen met een definitief label in de A en B categorieën. Maar de omvang van de middencategorie met label C is in postcodegebied 2804 juist veel hoger dan landelijk gezien.

 

 

 

 

 

Aanvragen energielabel

Van veel woningen in Nederland -en in onze wijk- is het energielabel overigens nog niet bekend. Dat kan via een energieadviseur. Die is te vinden via Energielabel.nl. Meestal duurt een onderzoek zo’n 1,5 tot 2 uur en kost rond de € 300-€ 400, zij het dat de prijzen variëren. De energieadviseur registreert het label en u krijgt een kopie van het rapport.

 

Kanttekeningen bij een energielabel

Een label op zich zegt echter niet alles. Bijvoorbeeld, een nieuwe warmtepomp betekent in de regel een hoger energielabel -er wordt immers gas bespaart-, maar wat als de elektriciteitsrekening daardoor veel hoger uitvalt? Of er is geïsoleerd door een bedrijf waardoor uw woning een hoger energielabel krijgt, maar al snel blijkt dat er niet goed is nagedacht over aanpassing van het ventilatiesysteem waardoor er schimmel en vochtplekken in huis ontstaan. Verder kan een woningeigenaar isolatiemaatregelen nemen aan de buitenschil van de woning en/of  maatregelen aan technische installaties die de woning van energie en/of zijn/haar energieverbruik verminderen. Al deze factoren verbeteren de energieprestatie van een woning en zullen dus een hoger energielabel kunnen beteken, maar wat het meest kosteneffectief is in een specifiek geval blijft op de achtergrond. Helaas blijkt verder dat een label niet in alle gevallen objectief wordt vastgesteld. Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat een woning met energielabel A dus echt zuinig is.

Het gaat dus niet per definitie of niet alleen om het krijgen van een hoger energielabel, maar om een adviseur die een betrouwbaar rapport opstelt én om een goed advies over welke maatregelen nodig zijn voor uw huis én het meest kosteneffectief zijn.

 

Collectief isoleren: vier vragen en antwoorden

Vandaar dat we dit collectief willen aanpakken. Onze wijk kent veel soortgelijke woningblokken, vooral in enkele buurten. Hier gaan we bij de zogenaamde referentiewoningen een uitgebreide warmtescan maken én een uitgebreid energielabel rapport opstellen. Op basis daarvan -plus nog wat extra onderzoeken- maken we specifieke Menukaarten voor dat woningblok.

Wat we vooral willen weten is welke isolatiemaatregelen voor dat woningblok het beste zijn, wat de kosten zijn, hoeveel het scheelt in uw energierekening en hoeveel meer waard uw woning kan worden. Dat zijn belangrijke vragen en belangrijke antwoorden.

 

Mooi allemaal hoor, leuke plannen, maar ik heb geen geld

Alle begrip hiervoor, we horen dat veel: laat het even voorbij gaan, heb het geld echt nodig voor wat anders. Toch noemen we het in deze nieuwsmail. U kunt eventueel goedkoop lenen voor isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld via het Warmtefonds. En de torenhoge energieprijzen maken dat elke bespaarde kubieke meter gas wordt terugverdiend. En mogelijk dat de collectieve menukaarten het voor de meeste wel draaglijk maken.

 

Nuttige weblinks