Provincie pleit voor nieuwe Warmtewet (oktober 2024)

De provincie Zuid-Holland publiceerde in oktober 2024 het volgende persbericht:

“De aanleg van warmtenetten loopt vertraging op: de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) gaat helpen om hier een nieuwe impuls aan te geven. “De warmtewet is een belangrijk element om de warmtetransitie voor elkaar te krijgen en om onze woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te verwarmen.” Dit zei gedeputeerde Berend Potjer tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de Wcw. Potjer voerde het woord namens de gezamenlijke provincies en gemeenten (Interprovinciaal overleg, IPO).

De gezamenlijke provincies (Interprovinciaal Overleg, IPO) en de gezamenlijke gemeenten (Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG) staan achter de Wet collectieve warmtevoorziening omdat die zorgt voor transparante en betrouwbare tarieven. Publieke belangen worden beter geborgd doordat warmtebedrijven voor meer dan de helft in publieke handen komen. Met zo’n meerderheidsbelang kunnen overheden ervoor zorgen dat warmtebedrijven ook op de lange termijn handelen in het publieke belang.

Geen monopolie
Cruciaal in de overstap naar het gebruik van warmtenetten is de betaalbaarheid voor de inwoner. Potjer: “We zien dat warmtenetten niet bij iedereen in een positief daglicht staan, maar we zien ook dat mensen niet negatief staan tegenover de techniek. Ze zijn vooral bevreesd dat ze straks vastzitten aan één commerciële aanbieder en niet meer kunnen wisselen. Als warmtenetten in publieke handen komen, staan mensen hier veel positiever tegenover.” In de Wcw staat dat overheden een meerderheidsbelang moeten krijgen in de warmtebedrijven van de toekomst.

De provincie Zuid-Holland heeft een bijzondere positie op het gebied van warmte: er zijn relatief veel geothermiebronnen (aardwarmte) en door de aanwezigheid van industrie in de haven is er ook relatief veel industriële restwarmte. Potjer: “Hoe langer we wachten, hoe meer inwoners kiezen voor individuele, elektrische alternatieven. In veel wijken zullen individuele oplossingen de maatschappij meer gaan kosten dan een collectieve warmte oplossing. Het is daarom belangrijk dat deze wet spoedig in werking treedt.”

Meer informatie kunt u nalezen via  LINK