Bron afbeelding gemeente Den Haag
Nieuwe wetsvoorstellen
Het vorige kabinet heeft een begin gemaakt met enkele nieuwe wetten op het gebied van de energie- en de warmtetransitie.
Dit proces loopt door met het nieuwe kabinet Schoof.
Inmiddels heeft de Eerste Kamer ook al enkele wetten aangenomen.
Hieronder geven wij een overzicht van drie wetsvoorstellen die belangrijke consequenties kunnen hebben voor de burger/woningeigenaar.
Brief minister
Lees hier de recente brief van minister Sophie Hermans.
1 Nieuwe Energiewet
Deze nieuwe wet combineert de huidige Elektriciteitswet en Gaswet tot een nieuwe Energiewet en sluit meer aan op Europese regelgeving. Het wetsvoorstel is vooral gericht op het oplossen van de overbelasting op het stroomnet door netbeheerders. Interessant is verder dat huishoudens, energiecoöperaties en bedrijven meer mogelijkheden krijgen op de energiemarkt. Naar verbruiker kunnen ze ook energie produceren, opslaan en leveren. Belangrijk is ook dat in het wetsvoorstel is opgenomen dat de leveringsplicht van aardgas vervalt. De netbeheerder krijgt dus de mogelijkheid om het gas af te sluiten, dus ook zonder toestemming van de gebruiker/woningeigenaar. Er komt verder extra aandacht voor consumentenbescherming. Het gaat dan om meer bescherming bij een faillissement van een energieleverancier en bij telefonische verkoop van energiecontracten.
2 Wetsvoorstel Collectieve Warmte
Deze wet moet de huidige Warmtewet gaan vervangen. De nieuwe wet beoogt veel meer overheidssturing op de collectieve warmtevoorziening. Dit met het oog op de klimaatdoelen en het maatschappelijk belang van een warmtevoorziening. De gemeente krijgt onder andere meer bevoegdheden om de regie te voeren, zoals voor het opzetten van een warmtebedrijf. Zo’n warmtebedrijf heeft het alleenrecht voor de warmtelevering in een bepaald gebied. Er is geen aansluitplicht op zo’n warmtenet, wel moet er een publiek meerderheidsbelang zijn. Uitzondering: voor klein-collectieve warmtesystemen -dat wil zeggen met minder dan 1500 aansluitingen- gelden veel minder regels. Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld energiecoöperaties die hiernaar onderzoek willen doen. Ook in dit wetsvoorstel is er aandacht voor het thema consumentenbescherming.
3 Voorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie
Ook deze wet beoogt de klimaatdoelstelling te halen, vooral door het verduurzamen van de warmtevoorziening van gebouwen. Gemeenten moeten een Warmtevisie opstellen, burgers en bedrijven moeten hierbij participeren en er moeten concrete plannen en maatregelen komen voor de warmtetransitie. Met de zogenaamde Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW) krijgen gemeenten als het wetsvoorstel wordt aangenomen een uitgebreide verplichting én een uitgebreid instrument om de warmtetransitie uit te voeren. De wet kan een brede toepassing krijgen: het kan gaan om verschillende warmtebronnen zoals geothermie en warmtepompen en om energieopwekking, opslag en distributie.
Voorbehoud
Nogmaals, dit zijn wetsvoorstellen die momenteel lopen. Onbekend is wat het nieuwe kabinet hiermee zal doen en hoe een en ander in de praktijk zal uitwerken.
Wij houden uiteraard de voortgang in de gaten.